Gyógynövények Tavasztól Őszig
Tavasszal a természet elkezdi osztogatni ajándékait, úton útfélen rengeteg növény nő. Sokakra gyomként tekintünk, pedig rengeteg olyan vadvirág van ami számos gyógyító hatással bír. Úgy döntöttem , hogy naponta megosztok egy-egy szembejövő ilyen növényt, gyógyhatásaival, otthoni felhasználásával. Mai virágunk a Gyermekláncfű.
Még emlékszem kiskoromban is rengeteg volt mindenhol, fejdíszt fontunk belőle, megkóstoltuk, vicces volt a fehér tejszínű nedvét ízlelgetni, kaptunk is miatta fejmosást. A gyermekláncfű egyike a legtöbb névvel bíró növényeinknek: a magyar nyelvterület minden részén más-más népies névvel tisztelik. Így például nevezik asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, láncfű, láncvirág, májusi virág, női hűség, oroszlánfog, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, pongyola pitypang, pitypang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág néven is. Számtalan jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, fogyasztásának előnyeire már az ókorban is felfigyeltek. Görög neve ("tarakè"= zavargás / rendetlenség, és az "akos"=megoldás )is arra utal, hogy számos betegséggel szemben hatékonyan alkalmazható. Leggyakrabban béltisztításra használták, valamint egyedülállóan erős vízhajtó tulajdonsága miatt alkalmazták. Ezen kívül a gyermekláncfű jól használható fogyókúrák, cukorbetegség, májbetegségek, húgyúti panaszok és vérszegénység esetén, antioxidáns hatásának köszönhetően a rák és a gyulladások megelőzéséhez, valamint kezeléséhez is hozzájárul. Külsőleg alkalmazva a pattanások eltüntetésében is segítségünkre lehet. A pitypang szinte minden része felhasználható, zsenge leveleit friss salátaként fogyasztják, olajban eltett virágbimbóit gyulladások kezelésére alkalmazzák, magukból a virágokból pedig lekvárt is főznek. Porrá zúzott, szárított gyökere hosszú ideig a "szegények" kávéja volt, míg a sóban, vagy ecetben érlelt bimbókat a mediterrán országokban a kevésbé tehetősek a jóval drágább kapribogyó pótlására használták. Anglia néhány területén, például Berkshire környékén, a gyermekláncfű virágaiból ízletes italt is készítenek Dandelion Wine néven. Elsősorban a vesének, a gyomornak és a májnak tesz jót, ráadásul tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, például A-, B-, C- és D-vitaminokkal, cinkkel, vassal, kalciummal, magnéziummal és káliummal, és antioxidáns flavonoidokkal, szárított gyökere pedig alap hozzávalója a vízhajtó, vesetisztító-májtisztító teáknak. Gyermekláncfű gyógyhatásaA pitypangot a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövényként tartjuk számon. Gyökerét ősszel és tavasszal, levelét áprilistól júniusig, az egész növényt gyökérrel tavasztól őszig gyűjtjük. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított gyökér, továbbá a szárított hajtás és gyökér keveréke hivatalos. Az ESCOP-monográfiák között a gyermekláncfű levele és gyökere található!Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van. Hatóanyagai epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. A belőle főzött tea vizelethajtó és vértisztító, serkenti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású. Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. Vércukor szintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják. Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is van benne.Gyermekláncfű felhasználásaA vadon termő pitypangból, a tőlevélrózsa fiatal leveleiből saláta és főzelék készülhet. A levelek virágzáskor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint. Salátának sós-ecetes páccal készítsük el, a hozzáadott kevés olaj jól kiegészítheti aromáját. A levélrózsák közepén lévő bimbókezdemények szintén fogyaszthatók, ízük és felhasználhatóságuk a kelbimbóhoz hasonlít; az endíviasalátához hasonlóan lehet elkészíteni, különösen a citromos, olajos pitypang ízletes. Gyógyteát a forrázott, száraz levélből vagy a főzött gyökérből készíthetünk. Májpanaszok esetén a gyökérből készült teát igyuk naponta egy csészével, reggeli előtt, két héten keresztül. Utána tartsunk egy hét szünetet, majd újabb hét napon át folytassuk a kúrát. Vese- és hólyagbántalmakra egy hétig kell inni napi egy csészével. Cukorbetegségre napi egy, vagy súlyosabb esetben két csésze tea fogyasztása javasolt étkezés után. Egy hónapig tartó rendszeres fogyasztása után be kell iktatni egy-két hét szünetet, utána lehet folytatni. Általános tisztításra a levélből készült teát igyák, egy hétig naponta egy csészével, minden második hónapban megismételve ezt a kúrát.Külsőleg: szépítőszernek is használják. Tejnedve szeplők halványítására, ránctalanításra is alkalmas. Fontos tudni, hogy a pitypang tejszerű nedve nagyobb mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat - ezért a zsenge leveleket szár nélkül fogyassza inkább. Kis érdekesség: Egy 2012-ben publikált kutatás során azt figyelték meg, hogy üvegedényben a gyermekláncfű-kivonat képes volt öngyilkosságra késztetni a rákos sejteket úgy, hogy közben az egészséges sejtek nem károsodtak.